Wednesday, July 04, 2012

Regim BN terpaksa PENCEN jika.....

Regim BN akan ditamatkan jika 70% pengundi baru menolaknya


Selasa, 3 Julai 2012

Kenyataan Mahathir baru-baru ini seperti "Pengundi Cina adalah faktor penentu" dalam PRU13 dan "PRU13 akan didalangi isu perkauman" menunjukkan bahawa beliau dan BN kini semakin bimbang akan majoriti 3 juta pengundi baru akan membuat keputusan muktamad menolak BN dan mengakhiri 55 tahun BN bermaharajalela dengan kronisme, korupsi dan penyalahgunaan kuasa.

Dewasa ini menampakkan generasi rakyat Malaysia yang sedang bangkit untuk menentang gaya politik lama dari era Mahathir (gambar kiri). Kita melihat ini dalam pergerakan Reformasi dalam 1998. Kita melihat kebangkitan ini dalam tsunami politik PRU 2008 yang telah mengaut negeri-negeri yang diperintah BN iaitu Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor serta menafikan kuasa dua pertiga di parlimen.

Kita melihat kebangkitan ini dalam perhimpunan BERSIH yang pertama pada 10 November 2007. Kita melihat kebangkitan ini dalam BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011. Dan kita menjadi saksi dalam perhimpunan 28 April 2012 yang memperlihatkan ratusan ribu anak bangsa Malaysia yang berlainan kaum, latar belakang dan umur membanjiri jalanan sekeliling Dataran Merdeka untuk menuntut pilihanraya yang bebas dan adil.

Kejayaan perhimpunan BERSIH 3.0 yang dicemari keganasan polis terhadap peserta dalam perhimpunan aman itu nampaknya telah mengugat kedudukan dan keyakinan Perdana Menteri Najib Razak dalam menetapkan tarikh pilihanraya sebelum bulan Julai walaupun beliau "berasa" yakin akan kemenangan BN dalam 13 negeri dan Wilayah Persekutuan.

Tiada keraguan lagi, demonstrasi yang bersejarah ini, telah menyebabkan Mahathir lebih rimas akan kehilangan kuasa BN di Putrajaya dalam pilihanraya yang akan datang. Ini mungkin menjadi penjelasan kepada percubaan beliau baru-baru ini untuk menghidupkan kembali taktik gaya lama Mahathirisme "pecah dan tawan" (divide and conquer) dalam mengungkitkan senario yang tidak relevan dan yang sudah lapuk dalam mencetus konflik perkauman pada zaman politik di mana semua rakyat Malaysia - tua dan muda; lelaki dan wanita; Melayu, Cina, India, Iban dan Kadazan; Islam, Buddha, Hindu, Kristian dan Sikh - bersatu padu untuk tuntutan - pilihan raya yang bebas dan adil, menentang korupsi, untuk mempromosikan keselamatan awam,untuk memelihara dan memulihara persekitaran kita.

Kini wujud tiga juta pengundi yang disenaraikan dalam senarai daftar pemilih yang baru semenjak pilihanraya umum 2008. Keperluan untuk mendaftar ini dimotivasikan oleh kemungkinan perubahan politik dalam pilihan raya yang akan datang. Mereka ini merangkumi hampir satu perempat daripada 13 juta pengundi dalam senarai daftar pemilih semasa. Kira-kira 60% daripada pengundi ini berumur kurang daripada 60.

Jika 60% daripada pengundi baru ini membuang undi menolak kerajaan BN, Pakatan Rakyat akan memenangi sebanyak 100 kerusi parlimen, jika corak pengundian masih dikekalkan. Jika 65% daripada pengundi baru ini membuang undi menolak kerajaan BN, PR akan memenangi 110 kerusi, 2 kerusi kurang daripada majoriti keseluruhan. Jika 70% daripada undi adalah yang menolak BN, maka ia akan meraih 123 kerusi parlimen kepada PR yang cukup untuk membentuk kerajaan baru di Putrajaya.

Ini adalah satu mimpi ngeri bagi Mahathir dan BN - bahawa pengundi yang baru mendaftar dan pengundi baru akan menghayun kepada Pakatan Rakyat kerana pengundi alaf baru ini mahu mengakhiri korupsi, kronisme dan penyalahgunaan kuasa oleh BN selama 55 tahun.

Watak yang akan dimainkan oleh pengundi yang baru mendaftar ini lebih signifikan lagi oleh kerana kewujudan "pengundi hantu" yang telah dimasukkan nama mereka dalam senarai daftar pengundi di dalam apa yang dijangkakan sebagai pilihan raya yang paling kotor dalam sejarah Negara ini.

Saya menyeru kepada tiga juta pengundi baru untuk mengetuai perubahan yang diimpikan ini bagi semua anak bangsa Malaysia untuk membuang undi untuk pilihan raya yang bebas dan adil, untuk membuang undi menentang politik Mahathirisme "pecah dan tawan" (divide and rule politics), untuk membuang undi perubahan dan untuk masa depan yang lebih cerah bagi Malaysia dan untuk mengakhiri 55 tahun kronisme, korupsi dan penyalahgunaan kuasa di bawah BN.

*Kenyataan media oleh Lim Kit Siang  selaku Ketua Parlimen DAP merangkap ahli parlimen Ipoh Timur.https://www.facebook.com/photo.php?fbid=470268209669481&set=a.269692606393710.78782.100000589172092&type=1


Ulasan: Demi negara dan rakyat bersama-samalah kita mengundi parti SELAIN BN dalam pilihan raya nanti. PR terbukti bercermat untuk guna duit rakyat. Selamat tinggal BN yang telah LAMA merosakkan demokrasi di negara kita melalui merasuah pengundi, mencuri duit rakyat, bermewah-mewah dan membudayakan rasuah dalam negara dan mengamalkan kronisme. Selamat BERSARA wahai BN.

No comments: