Friday, August 27, 2010

Burukkan negara berdosa, salah besar?

KUALA LUMPUR 26 Ogos – Individu yang berniat jahat memburuk-burukkan negara dengan harapan masyarakat luar memandang rendah dan tidak menghormati tanah airnya boleh dianggap melakukan kesalahan besar dan berdosa.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, Islam amat memuliakan orang yang mati mempertahankan negara.

“Mempertahankan negara adalah jihad. Orang yang mati syahid ketika berjihad sangat mulia kerana tidak perlu dimandi, dikapan atau disembahyangkan.

“Jika orang yang mempertahankan negara dimuliakan sebegitu besar, maka besarlah juga dosa orang yang memburukkan negara,” katanya pada sidang akhbar selepas majlis penyampaian sumbangan Aidilfitri Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) kepada wakil-wakil hospital di Lembah Klang di sini, hari ini…

Ulasan: Bagaimana dengan lebih 53 tahun tidak melaksanakan peraturan Islam dalam memerintah negara? Selama ini Islam bukan matlamat tetapi hanya jadi penyejuk hati untuk menarik undi dari penduduk majoriti.

No comments: