Monday, December 06, 2010

PTK tak lagi syarat kenaikan pangkat

2010/12/06 PUTRAJAYA: Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) tidak lagi menjadi syarat kenaikan pangkat kakitangan kerajaan mulai 1 Januari ini, apabila pelaksanaannya dihentikan berkuat kuasa tarikh sama selaras pengumuman kerajaan dalam Bajet 2011, Oktober lalu. 

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Seri Abu Bakar Abdullah, berkata ketetapan itu dibuat selepas mengambil kira pegawai yang menduduki PTK pada 2010 dan sebelumnya untuk dipertimbangkan anjakan gaji pada 2011 selepas memenuhi semua syarat yang ditetapkan. 
 
“Justeru, sehingga penilaian baru diperkenalkan, PTK tidak lagi menjadi syarat kenaikan pangkat mulai 1 Januari 2011, " katanya dalam Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 13/2010 yang disiarkan di laman web Jabatan Perkhidmatan Awam, semalam. 
 
PTK diperkenalkan dalam Sistem Saraan Malaysia (SSM) bermula 1 November 2002 bertujuan menggalakkan pembangunan diri pegawai perkhidmatan awam melalui pembelajaran berterusan, meningkatkan budaya organisasi pembelajaran dan melaksanakan pengurusan sumber manusia berasaskan kompetensi. 

Bagaimanapun, peperiksaan itu menimbulkan pelbagai kontroversi kerana dikatakan ramai kakitangan terutama yang berpengalaman sukar menikmati kenaikan pangkat. 

Ulasan: Bila berkuasa hendaklah berlaku adil dan jangan berlaku zalim.

No comments: