Friday, April 09, 2010

Letak Jawatan: Tak Mahu Subahat Dgn DVD Seks

Chew letak jawatan tak jejas BN 
2010/04/09 DATUK Seri Najib Razak berkata, peletakan jawatan Datuk Paduka Chew Mei Fun tidak akan menjejaskan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor. 
 
Katanya, Chew sudah membuat kenyataan umum jika Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menang presiden, beliau akan melepaskan semua jawatannya. 
 
"Itu pendiriannya dan dia tidak boleh tarik balik," kata Najib selepas menghadiri hari pertama Sidang Kemuncak Asean Ke-16, di Pusat Konvensyen Nasional, di sini semalam. 

Ditanya sama ada pengumuman peletakan jawatan itu wajar dibuat sekarang, Najib berkata, Chew sudah pun membuat pendiriannya.

Kepada soalan sama ada keputusan itu menunjukkan pemimpin yang menang tiada maruah, Najib berkata: “Itu pendiriannya."…

Ulasan: Begitulah pendirian orang yang belum Muslim. Kita pula bagaimana? Hebatnya bila mempertahan prinsip membenci mungkar walaupun terpaksa meninggalkan pangkat dunia yang biasanya digunakan sebagai menarik kekayaan peribadi. Ada orang yang sanggup memperhambakan diri mencintai keZALIMan sebab hendakkan dunia.

&

Letak Jawatan: Tak Mahu Subahat Dg DVD Seks. 

KL. APRIL 08, 10 - Datin Paduka Chew Mei Fun (foto) hari ini meletakkan jawatannya sebagai Ketua Wanita MCA. Beliau turut melepaskan kedudukanya sebagai Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Sehubungan bekas Timbalan Ketua Wanita, Datuk Yu Chok Tow dipilih menggantikan Mei Fun menerajui sayap MCA itu manakala Tan Ah Eng yang merupakan bekas Naib Presiden parti dipilih sebagai timbalan. Pada masa sama, Mei Fun juga meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Wanita MCA Selangor dan Pengerusi Skuad Bantuan Bencana MCA berkuat kuasa hari ini. 

Mengenai jawatan dalam kerajaan, beliau memberitahu pemberita di Wisma MCA di sini hari ini bahawa surat melepaskan jawatan sebagai senator kepada Yang Dipertua Dewan Negara dan surat peletakan jawatan sebagai Timbalan Menteri kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kedua-duanya berkuat kuasa 29 April akan diserahkan esok. 

Bagaimanapun beliau hanya melepaskan jawatan parti dan masih kekal sebagai ahli. "Saya bukannya keluar parti kerana saya masih yakin terhadap misi dan matlamat parti. Saya akan terus berkhidmat kepada parti tanpa mengorbankan prinsip saya," katanya.

Tindakannya itu, jelasnya, adalah kerana tidak dapat menerima apa yang berlaku dalam MCA yang telah menyebabkan budaya dan nilai Wanita MCA telah terhakis. "Jika saya berdiam diri tanpa bertindak melindungi nilai ini, saya akan merasa malu," katanya.

Pada 16 Nov tahun lepas, Mei Fun memberitahu media bahawa beliau akan melepaskan jawatannya jika Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek, yang terlibat dalam skandal cakera padat digital (DVD) seks, menjadi presiden MCA.

Komen Blog Ibnu Hasyim: "Jika saya berdiam diri tanpa bertindak melindungi nilai ini, saya akan merasa malu," kata Datin Paduka Chew Mei Fun. Beliau buktikan kenyataannya dengan meletakkan semua jawatannya termasuk Ketua Wanita MCA dan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. Beliau tidak mahu ber'presiden'kan orang yang terlibat dalam skandal cakera padat digital (DVD) seks. Tidak mahu bersubahat.

Itulah seorang srikandi yang bermaruah. Walaupun beliau bukan seorang Islam tetapi perjuangannya adalah selaras dengan kehendak-kehendak wanita Islam dan wanita yang bermoral. Bagaimana dengan Shahrizat Jalil, puteri UMNO dan lain-lain yang masih sanggup bersahabat dan bersubahat dengan pemimpin yang terlibat dalam skandal cakera padat digital (DVD) seks? Datin Paduka Chew Mei Fun lebih bermaruah dari Shahrizat dan Puteri UMNO? (AK)

No comments: