Thursday, March 18, 2010

JASA BN SEPANJANG 50 TAHUN MENJAJAH NEGARA KITA

JASA BN SESUDAH 50 TAHUN MEMERINTAH

Oleh: sofiwahab

Rakyat perlu membuat penilaian terhadap rekod Barisan Nasional (BN) yang berjaya menerajui negara ini selama lebih 50 tahun dengan baik , itulah permintaan Setiausaha Agung UMNO, Tengku Adnan Tengku Mansor yang disiarkan di dalam media arus perdana hari ini.

Beliau berkata, mereka tidak seharusnya terpengaruh sehingga beralih sokongan kepada pembangkang semata-mata kerana rasa tidak puas hati berkaitan isu-isu kecil.

Bagi saya ini bukan soal politik semata-mata. Namun ia mesti dilihat dari skop yang lebih luas. Sesiapa juga yang memerintah jika gagal menjalankan amanah dengan baik mesti ditukarkan dengan kerajaan baru yang dapat menjaminkan kesejahteraan dan kebajikan rakyat.

Saya tidak menafikan akan jasa-jasa pemimpin Perikatan dan BN kepada rakyat Malaysia. Memang banyak jasa mereka kepada rakyat negara ini. Cuma saya ingin mengutarakan beberapa 'jasa' BN yang mungkin tidak akan dilupai oleh rakyat Malaysia yang sama-sama difikirkan oleh rakyat samada mereka masih yakin kepada BN untuk menjadi kerajaan atau mesti beralih arah kepada PR, Pakatan Rakyat bagi membuat perubahan. Antara 'jasa-jasa' kerajaan sekarang ialah :-

1) Menghadkan kuasa raja-raja Melayu dengan membuat pindaan perlembagaan di zaman Tun Mahathir
2) Menghapuskan pemberian biasiswa kepada pelajar-pelajar miskin
3) Menafikan hak rakyat untuk mendapat pendidikan secara percuma.
4) Menafikan hak rakyat untuk mendapat bantuan kesihatan secara percuma.
5) Mendiskriminasikan kerajaan-kerajaan negeri dari segi bantuan dan wang royalti petroleum
6) Menberhentikan bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat
7) Gagal memastikan DEB dicapai di mana ekuiti bumiputera terus jauh berbanding bukan bumiputera
8) Rasuh terus meningkat dan membimbangkan. Indek rasuah negara terus merudum dan memalukan
9) Terus mengamalkan undang-undang drakonian seperti ISA, OSA dan lain-lain.
10) Meminggirkan Islam dari sistem pentadbiran dengan mengamalkan undang-undang ciptaan Lord Reid, Sistem Ekonomi Riba dan sebagainya
11) Membunuh rakyat di Memali di mana sehingga kini kerajaan tidak pernah memohon maaf kepada waris As-Syahid Ibrahim Libya dan sahabat-sahabatnya yang terbunuh pada peristiwa hitam 19 Nov 2985
12) Gagal memastikan SPR dan SPRM benar-benar telus di mana ianya terus dikritik oleh rakyat sendiri
13) Gagal mempertahankan kredibliti dan imej sistem kehakiman apabila ianya terus dikritik oleh rakyat dan negara luar
14) Gagal mempertahankan tanah orang Melayu apabila sedikit demi sedikit ianya terlepas kepada orang lain seperti Wilayah Pembangunan Iskandar dan lain-lain.
15) Terus mengamalkan pembaziran dan projek-projek mega yang akhirnya menyebabkan duit rakyat hangus begitu sahaja.
16) Gagal memastikan aqidah umat Islam dipelihara dengan sebaiknya apabila Mufti Perak mendakwa ratusan ribu orang Islam murtad.
17) Gagal mengujudkan sebuah masyarakat Malaysia yang bebas dari semangat perkauman sempit di mana Umno, MCA dan MIC masih terus mengamalkan politik perkauman.
Dan lain-lain.

Jadi untuk 50 tahun kedua ini adalah diharapkan sesiapa juga yang menjadi kerajaan samada PR atau BN mereka mesti menyelesaikan perkara-perkara yang digariskan di atas demi masa depan rakyat negara kita.

http://mutaligat.blogspot.com/ 

Ulasan: Sampai bila BN boleh menipu rakyat? Bila rakyat sudah cerdik dan sedar, mereka pasti mahukan kerajaan yang adil, telus dan tidak mengamalkan rasuah. Tolak semua parti yang menjanjikan selain dari 3 perkara ini.

No comments: